Светски конгрес породица 2013. – о браку и заштити живота од зачећа

Светски конгрес породица 2013. – о браку и заштити живота од зачећа

Светски конгрес породица окупља организације и појединце са свих континената окупљених око идеје одбране и јачања природне породице као јединог здравог темеља сваког друштва, као заједнице љубави и стожера духовног, моралног и економског напретка. Светски конгрес породица, седми по реду, ове године је одржан у Сиднеју од 15–18. маја.

.

Текст декларације

„Ми, делегати 7. Светског конгреса породица, окупљени данас у Сиднеју, Аустралија, овог 18. маја 2013, године потврђујемо да се стабилан просперитет и срећа нација темеље у јаким природним породицама.

Универзална декларација о људским правима из 1948. године, коју су потписале све нације планете, наводи да „одрасли мушкарци и жене, без ограничења због расе, националности или религије, имају право на брак и заснивање породице … Породица је природна и фундаментална јединица друштва и има право на заштиту од стране друштва и државе“(Чланови 16.1, 16.3).

 

О природној породици

Ослањајући се на закључке претходних Светских конгреса породице и Универзалну декларацију о људским правима, сматрамо да је природна породица основна јединица на којој почива друштво и да је најбоља средина за морални, социјални и емоционални развој деце.

Природна породица је најефикаснија средина за одгајање и едукацију деце, бригу о здрављу и добробити својих чланова, стварање виталне домаће економије, изградњу кохезивних заједница и пружање руке саосећања појединцима и домаћинствима, без обзира на ситуацију у којој се налазе.

.

Јака природна породица – јака економија

Потврђујемо да је продуктивна економија одржива са јаким породицама, које одговорно обликују врлине неопходне за здраву економску размену.

Социјална и економска истраживања јасно показују да деца рођена у стабилним и љубављу испуњеним породицама имају најбоље шансе да одрасту у здраве, интелигентне, креативне и моралне одрасле особе. У просеку, та деца су најпродуктивнији грађани и у најмањем проценту зависе од социјалне помоћи.

У складу са наведеним, изјављујемо да породично-оријентисана економија захтева следеће основе:
– Економија треба да служи породици, уместо да породица буде слуга економског система и државе
– Јака домаћинска и породична економија је права мера здравог друштва и основа за јаку националну економију
– Економска политика треба да омогући породицама да буду власници производног капитала и поседа и да не буду зависни од државе.
– Послодавци и државе треба да поштују потребе природних породица у смислу плата и услова рада.
– Правила тржишта треба да подржавају и охрабрују предузетничке иновације, омогуће једноставно покретање малих бизниса и штите од претеране концентрације економске моћи и финансијске нестабилности.
– Породични бизниси треба да буду охрабрени као део тржишне економије.

Бруто друштвени производ треба да буде дефинисан тако да урачуна економску вредност неплаћеног рада у дому и локалним заједницама од стране породица, да би друштво препознало и признало заслуге ове врсте рада.

Државе морају да створе услове за јефтино стицање властите непокретности и стварање домаћинства, нарочито за младе брачне парове без имовине.

.

Брак – заједница једног мушкарца и једне жене

На основу ових принципа, такође потврђујемо:

 – да је брак добровољна заједница једног мушкарца и једне жене
 – заштиту људског живота од зачећа до природне смрти
– право деце да их подижу биолошки родитељи, када год је то могуће
– да је узрок глади, сиромаштва и уништења природне средине слом природне породице и политичке и економске грешке, а не „пренасељеност планете“.
– да су праве демографске опасности у 21. веку старење и смањење укупне популације; свету треба више, а не мање деце.
– да велике могућности за породично-оријентисану трговину, комуникацију и едукације на интернету треба заштитити од деструктивног утицаја порнографије и других штетних садржаја.
– концепт породичне плате: плате, зараде и политика опорезивања треба да ојачају везе у природној породици.
– да је природна породица најсигурнији водич за економски развој свих људи, укључујући и урођене заједнице Аустралије, Новог Зеланда и Пацифика.

Овај Конгрес апелује на законописце, лидере, медије и све људе да препознају огроман значај брака и природне породице у нашем друштву.“

 

Цела вест  на следећем линку: Др Немања Зарић – Центар за заштиту породице,  сајт Двери Српске

 

 

 

 

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.