Валдорф секта кришом врбује децу по вртићима у Србији!

Валдорф секта кришом врбује децу по вртићима у Србији!

Поштовани православни родитељи,

Већ дуже времена пратимо једну забрињавајућу појаву која је своје пипке пустила и у Србију.  Након што смо приметили да се оснивају и покрећу вртићи за децу засновани на тзв. „Валдорф педагогији” и приметили да се , с времена на време, о Валдорф школама и вртићима у нашим медијима објави позитиван текст (попут овог на, иначе,  изузетном сајту који се бави образовањем – „Зелена учионица”, у питању је чланак под називом: Зашто радници Гугла шаљу своју децу у школе у којима нема компјутера), одлучили смо да је време да напишемо праву позадину ове секте која се под видом едукативног концепта пласира и код нас.

С обзиром да смо православни породични људи, додатну мотивацију проналазимо у томе да упозоримо православне породице да овај образовни концепт има споља гледано много добрих елемената који„личе” на православни приступ деци, природи и свету, али када се разгрне та пријатна спољашњост, иза ње затичемо нимало пријатну окултну позадину. Упућујемо заинтересоване родитеље да дубље истражују ову тему на сајтовима попут Waldorf Critics (енглески језик) као и сајту  Центра Руске Православне Цркве за истраживање религијских учења „Св. Иринеј Лионски” на овом линку.

Такође, наглашавамо да се антропозофија (учење на коме се заснива Валдорф педагогија) налази на списку секти према књизи „Верске секте” Зорана Луковића, а која се као градиво изучава на Универзитету у Београду (линк ОВДЕ).

ПравославниРодитељ.орг

 

ВАЛДОРФ ПЕДАГОГИЈА – СЕКТА У ВРТИЋИМА

 

 

Секта која прати учења Рудолфа Штајнера, аустријског окултисте, делује и у Београду у појединим приватним вртићима. Та секта скрива окултно порекло свог наставног програма, тако да родитељи ни не сумњају да им деца учествују у магијским ритуалима!

 

Термин под којим се шири учење ове секте у васпитно-образовним установама јесте „Валдорф педагогија” и она се представља као концепт који децу приближава природи, органској храни, играчкама од природних материјала, простору уређеном у нежним топлим бојама, развојном концепту који прати природне ступњеве у дечијем психофизичком развоју и има холистички прилаз деци.

 

Звучи дивно, многим људима делује слично концепту Марије Монтесори (само делује!), међутим, окултна позадина тзв. „Валдорф педагогије” веома је озбиљна.

 

Васпитачи који спроводе „Валдорф педагогију” у свом раду обучавани су у посебним Валдорф центрима у иностранству. Код нас у Србији још увек нема основних школа које би из наивности и незнања промовисале ово опасно учење са окултном позадином, али вртићи постоје. У њима се деца излажу тоталитарном систему у коме је забрањено радити било шта друкчије од онога како ради васпитач!

 

Крајем године у оваквим вртићима се приређује магијски обред приликом ког деца у потпуном мраку носе свеће крећући се у спиралу у средини које их чека највећа свећа која представља врховно божанство мрака!

 

У школама које користе овај систем ученици сваког јутра пре часова одиграју ритуални плес „за добар почетак дана”. У овим школама се уопште не учи историја а деца уче да читају тек са девет година!

 

 

У каснијем току свог живота Штајнер је развио „антропозофију”, окултну теорију за коју је тврдио да су му предале „космичке силе”. Ту теорију је уградио у образовни систем који је сам креирао, а који сада спроводе поједини вртићи и школе широм света па чак и у Србији, читав век после његове смрти!

 

Да све буде још горе, све ове чињенице се крију од родитеља, јер припадници секте верују да је антропозофија једини исправан пут за децу и да секта спасава децу од родитеља.

 

По стандардном секташком шаблону, васпитачи Валдорф вртића  на информативном разговору са родитељима говоре само о оним деловима васпитног програма који би се свакоме свидели – дружења у природи, учествовање деце у спремању ручка и необичан развојни програм који наводно стимулише креативност. Тек после неколико месеци обазрив родитељ ће схватити да његово дете само понавља оно што васпитач показује и да му није дозвољено да ради било шта ван понуђеног шаблона понашања. Мање обазриви родитељи временом и сами потпадну под утицај секташке филозофије и почињу да учествују у обредима заједно са својом децом.

 

Уз финансијску подршку друштва антропозофа из Швајцарске, ова секта се шири кроз вртиће и школе по целом свету.

Иначе, антропозофија (учење на коме се заснива Валдорф педагогија) налази на списку секти према књизи „Верске секте” Зорана Луковића, а која се као градиво изучава на Универзитету у Београду (линк ОВДЕ).

 

Наизглед безазлена и мирна, секта постаје врло агресивна када се постави питање повезаности образовног система и антропозофије. На пример, када је то урадио бивши учитељ Валдорф школе у Француској Грегоар Пера, секта је поднела тужбу против њега. После неколико година натезања, француски суд је одлучио да је Пера невин јер је само износио чињенице.

 

Наша држава још увек није одобрила субвенционисање секташких Валдорф вртића. А да ли ће смоћи снаге и да их забрани, као што би приличило свакој секти која дејствује на децу?

 

Родитељи, проверите добро где шаљете своју децу која су сувише мала да би могла да вам кажу шта све раде са тетама у вртићу када остану са њима без вашег надзора.

 

 

Фотографија:

 

Магијски обред у вртићима који раде према „Валдорф педагогији”.

(фото: inspirationalvillage.me)

 

12 коментара

 1. Postovani,

  molim Vas za mnogo vise dodatnih pojasnjenja, ako moze.
  Verujte da je prosecnom roditelju nejasno sta to znaci „ученици сваког јутра пре часова одиграју ритуални плес “за добар почетак дана”. У овим школама се уопште не учи историја а деца уче да читају тек са девет година!“ ? Koji ples, kakav ples? Sta je okultno u neucenju istorije?
  Samo zelim da razumem.
  „у коме је забрањено радити било шта друкчије од онога како ради васпитач!“ u kom smislu?? i sta je tu oklutno?
  U redu da skrenete paznju i da se borite za ocuvanje pravoslavlja, samo mi se cini da morate biti konkretni, precizni i tacni da bi roditelji shvatili vaznost ovog i bilo kojeg slicnog teksta. Inace cete postici kontra efekat, cini mi se.
  Hvala unapred na odgovoru!
  Pozdrav
  Ana

  • Православни Родитељ - уредник says:

   Поштована Ана,
   На овом линку можете прочитати одговоре на Ваша питања. Хвала што сте нас подстакли да саставимо списак линкова који могу помоћи људима који желе да сазнају више о Валдорф педагогији, која је на први поглед веома лепа и привлачна, док се не загребе испод површине.
   http://www.pravoslavniroditelj.org/duhovne-osnove-valdorf-pedagogije-i-magijski-obredi-u-kojima-ucestvuju-deca/

  • Jovan B.Milojević says:

   ja moram da se usprotivim ovim paušalnim ocenama. Mi smo živeli u Beču kada je prvo moj sin a onda i ćerke bliznakinje trebalo da krenu u školu. Raoitivali smo se svuda i jedina škola na nemačkom u kojoj smo mogli da imamo veronauku naše, pravoslavne crkve bila je upravo valdorf škola. Mi smo se dobro upoznali sa njihovim učiteljima koji su oboje bili divni ljudi. i sad kad smo se vratili uvek ih se sa radošću sećamo. Čak su i pevali u našem malom, pravoslavnom horu uopšte ne znam koji su to rituali o kojima pričate, iako smo kao roditelji često gostovali na časovima kod dece. Škola je toliko prilagođena deci, i nastavnici su bili toliko posvećeni da samo možemo da im kažemo veliko HVALA.

   • Православни Родитељ - уредник says:

    Поштовани Јоване,

    Јесте ли прочитали текст о духовним основама Валдорф педагогије коју је признати апологета који се при Руској Православној Цркви бави изучавањем Њу ејџ и окултних идеологија Виталиј Питанов написао? Он објашњава веома детаљно и утемељено у православљу за оне којима је важно да сазнају шта се крије иза пријатне спољашњости неког феномена.

    Цео текст имате на овом линку
    http://kursevi.svedokverni.org/valdorfske-skole-kao-skole-antropozofije-vitalij-pitanov/

    Свако добро.

 2. Boze zastiti. Pa zar vaspitacice ne znaju nase narodne igre i price da nasoj djeci prenose. No se za pare PRODALE. ALI NE SAMO ONE NO PRODAJU DUSE I NASE SRBSKE DJECE. BOG DA IH URAZUMI. A STA RADI MINISTARSTVO OBRAZOVANJA ?

 3. Поштовање,
  као мама двоје деце која иду у државни вртић, морам признати да ме је овај текст јако збунио. Васпитачи у нашем вртићу примењују елементе валдорфске педагогије од када су прошли семинар који је акредитован од стране Министарства образовања. Такође су нас обавестили да је Валдорф педагогија, поред Монтесори педагогији и Ређо Емилио педагогије прихваћена у стратегију предшколског образовања до 2020. године. Молим вас, зашто би православна држава прихватила програм који се коси са веровањима становништва?
  Хвала.
  Љубица

  • Православни Родитељ - уредник says:

   Поштована Љубице,
   Питате зашто би држава прихватила програм који се коси са веровањима становништва?
   Један од могућих одговора би могао да буде тај да они који креирају наше образовање нису православни или не преиспитују са потребном опрезношћу „педагошке методе“ које усвајају из ЕУ, већ једноставно иду по принципу – ако тога има у белом свету мора да је добро, или чак и боље него што смо ми до сада имали и како смо у просвети радили.
   Ако бисте их питали која је разлика између Монтесори педагогије и Валдорф педагогије и шта стоји као позадина једне или друге, верујем да не би знали да Вам одговоре – уместо тога, објашњавали би Вам конкретне „технике, игрице, песмице“ које се ту користе и које могу бити користан материјал стручном усавршавању васпитача и развоја креативности код детета.
   А разлика између Монтесори педагогије и Валдорф педагогије у духовном смислу је огромна, иако споља могу имати и неке сличне елементе.
   Свако добро.

   • Ovaj clanak koji ste napisali o Valdorf pedagogiji i i vrticima je sramota iz nekoliko razloga:

    – isticete potpune neistine: „учења Рудолфа Штајнера, аустријског нацисте“, dok je ustvari poznato da je: „Штајнер је био велика претња за нацистички покрет у Немачкој, јер је својим идејама био у потпуности супротан њиховој доктрини. Већ 15. маја 1922. године покушан је атентат на Штајнера у хотелу Фир Јаресцајтен у Минхену, организован од стране нациста, који је Штајнер избегао.

    Такође се сматра да је пожар у Гетеануму 31. децембра 1922. године, у којем је изгорео први Гетеанум центар, био подметнут од стране нациста.“(Vikipedija);

    – Takodje isticete neistinu da je „Отац Валдорф система „образовања“ Рудолф Штајнер је познат по честом испољавању расистичких идеја, које су унижавале црнце, Азијате, Монголе и нарочито Индијанце, које је сматрао најнижом расом. Типичан пример Хитлеровог следбеника.“ A poznato je da je, pored toga sto je i sam bio jevrejskog porekla, “ На преласку у 20. век Штајнер је написао серију од седам чланака за Mitteilungen aus dem Verein zur Abwehr des Antisemitismus, магазин који је био посвећен борби против антисемитизма, у коме је нападао тадашњи антисемитизам.“(Vikipedija);

    – u Valdorf vrticima i skolama se uopste ne poducavaju deca antropozofiji;

    – Cinjenica da je Valdorf pedagogija bila zabranjivana od strane Hitlera i nacista, dok je Motesori nesmetano nastavljala da se obavlja, sama po sebi govori mnogo;

    – Valdorf pedagogija je upravo ona koja pomaze ocuvanju duhovnog i lepog, za razliku od drugih ponudjenih pedadoskih metoda u drzavnim i privatnim skolama i vrticima u Srbiji.

    S postovanjem,
    Ljiljana

 4. Slobodan Oreščanin says:

  Dragi moji,
  Valdorfpedagogija je najmekša pedagogija trenutno. U obdaništu se crta i peva i igra se samo sa prirodnim materijalima bez plastike. Kuva se svaki dan od organske hrane i roditelji su uključeni i upućeni sa najmanjim detaljem o dešavanju u obdaništu i u školi. U školama se uči u prvom godini brojanje do 20 i sva slova ali se ne pravi nikakav stres deci . Gradivo je manje a deca su budna i malo po malo više znaju od one dece koja nemaju više želje za učenjem. Drugo nisu konzumenti nego ljudi širokih pogleda i shvatanja što ni jednom režimu ne odgovara. 1938. Je Hitler ugasio valdorfškole.Ima valdorf dosta neprijatelja i žao mi je da se i vi svrstavate među njih i to zato što je Štajner verovao u reinkarnaciju ali pogledajte škole malo bolje, nema ih u Srbiji pogledajte veleda proizvode i bolnice i poljoprivredu po Štajneru pa kad to izučite napišite tekst a ne malo internet i sakupiti negativno. Inače ja već predajem umetnost u valdorfškoli u Beču i nadam se da će koja nevakcinisana i malo vakcinisana deca ići u valdorf školu. Ja sam rođen kao pravoslavac i takav i ostajem. Ako vam treba neka informacija iz prve ruke javite se. Srdačan pozdrav

  • Православни родитељ says:

   Поштовани Слободане,
   Хвала вам за уљудан коментар. Верујте да се и ми и те како слажемо да је деци потребно много тога што ова педагогија нуди – од непрестаног контакта с природом и рада у башти, до прављења креативних играчака од природних материјала, до начина учења који не подразуемва „бубање” и просто меморисање података. Међутим, за нас православне изузетно је важна духовна подлога сваког учења или система учења који се нуди деци. Штајнер је био окултиста и своја уверења је неумитно пренео и у своју педагогију. О томе смо писали у тексту, а додатне изворе навели смо и у одговорима на неколико ранијих коментара. Заиста се надамо да васпитачи у валдорф вртићима код нас имају такав приступ какав ви описујете, али будући да то зависи од појединачног предавача, ми не можемо мирне савести да препоручимо ову педагогију православним родитељима. У овом тексту који смо приредили: http://www.pravoslavniroditelj.org/duhovne-osnove-valdorf-pedagogije-i-magijski-obredi-u-kojima-ucestvuju-deca/ описано је како се у овим вртићима обележавају православни празници.
   Дакле, да поновимо: због окултне подлоге и Штајнерове антропозофије, која је сврстана у секте (као што смо навели у тексту), дужни смо да упозоримо православне родитеље на то, као и да им пружимо истините и потпуне информације. На свакоме од нас је да одлучи шта ће радити са образовањем своје деце.
   Не могу се истовремено служити два господара.
   Свако добро!

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.