Валдорф секта кришом врбује децу по вртићима у Србији!

Валдорф секта кришом врбује децу по вртићима у Србији!

Поштовани православни родитељи,

Већ дуже времена пратимо једну забрињавајућу појаву која је своје пипке пустила и у Србију.  Након што смо приметили да се оснивају и покрећу вртићи за децу засновани на тзв. „Валдорф педагогији” и приметили да се , с времена на време, о Валдорф школама и вртићима у нашим медијима објави позитиван текст (попут овог на, иначе,  изузетном сајту који се бави образовањем – „Зелена учионица”, у питању је чланак под називом: Зашто радници Гугла шаљу своју децу у школе у којима нема компјутера), одлучили смо да је време да напишемо праву позадину ове секте која се под видом едукативног концепта пласира и код нас.

С обзиром да смо православни породични људи, додатну мотивацију проналазимо у томе да упозоримо православне породице да овај образовни концепт има споља гледано много добрих елемената који„личе” на православни приступ деци, природи и свету, али када се разгрне та пријатна спољашњост, иза ње затичемо нимало пријатну окултну позадину. Упућујемо заинтересоване родитеље да дубље истражују ову тему на сајтовима попут Waldorf Critics (енглески језик) као и сајту  Центра Руске Православне Цркве за истраживање религијских учења „Св. Иринеј Лионски” на овом линку.

Такође, наглашавамо да се антропозофија (учење на коме се заснива Валдорф педагогија) налази на списку секти према књизи „Верске секте” Зорана Луковића, а која се као градиво изучава на Универзитету у Београду (линк ОВДЕ).

ПравославниРодитељ.орг

 

ВАЛДОРФ ПЕДАГОГИЈА – СЕКТА У ВРТИЋИМА

 

 

Секта која прати учења Рудолфа Штајнера, аустријског окултисте, делује и у Београду у појединим приватним вртићима. Та секта скрива окултно порекло свог наставног програма, тако да родитељи ни не сумњају да им деца учествују у магијским ритуалима!

 

Термин под којим се шири учење ове секте у васпитно-образовним установама јесте „Валдорф педагогија” и она се представља као концепт који децу приближава природи, органској храни, играчкама од природних материјала, простору уређеном у нежним топлим бојама, развојном концепту који прати природне ступњеве у дечијем психофизичком развоју и има холистички прилаз деци.

 

Звучи дивно, многим људима делује слично концепту Марије Монтесори (само делује!), међутим, окултна позадина тзв. „Валдорф педагогије” веома је озбиљна.

 

Васпитачи који спроводе „Валдорф педагогију” у свом раду обучавани су у посебним Валдорф центрима у иностранству. Код нас у Србији још увек нема основних школа које би из наивности и незнања промовисале ово опасно учење са окултном позадином, али вртићи постоје. У њима се деца излажу тоталитарном систему у коме је забрањено радити било шта друкчије од онога како ради васпитач!

 

Крајем године у оваквим вртићима се приређује магијски обред приликом ког деца у потпуном мраку носе свеће крећући се у спиралу у средини које их чека највећа свећа која представља врховно божанство мрака!

 

У школама које користе овај систем ученици сваког јутра пре часова одиграју ритуални плес „за добар почетак дана”. У овим школама се уопште не учи историја а деца уче да читају тек са девет година!

 

 

У каснијем току свог живота Штајнер је развио „антропозофију”, окултну теорију за коју је тврдио да су му предале „космичке силе”. Ту теорију је уградио у образовни систем који је сам креирао, а који сада спроводе поједини вртићи и школе широм света па чак и у Србији, читав век после његове смрти!

 

Да све буде још горе, све ове чињенице се крију од родитеља, јер припадници секте верују да је антропозофија једини исправан пут за децу и да секта спасава децу од родитеља.

 

По стандардном секташком шаблону, васпитачи Валдорф вртића  на информативном разговору са родитељима говоре само о оним деловима васпитног програма који би се свакоме свидели – дружења у природи, учествовање деце у спремању ручка и необичан развојни програм који наводно стимулише креативност. Тек после неколико месеци обазрив родитељ ће схватити да његово дете само понавља оно што васпитач показује и да му није дозвољено да ради било шта ван понуђеног шаблона понашања. Мање обазриви родитељи временом и сами потпадну под утицај секташке филозофије и почињу да учествују у обредима заједно са својом децом.

 

Уз финансијску подршку друштва антропозофа из Швајцарске, ова секта се шири кроз вртиће и школе по целом свету.

Иначе, антропозофија (учење на коме се заснива Валдорф педагогија) налази на списку секти према књизи „Верске секте” Зорана Луковића, а која се као градиво изучава на Универзитету у Београду (линк ОВДЕ).

 

Наизглед безазлена и мирна, секта постаје врло агресивна када се постави питање повезаности образовног система и антропозофије. На пример, када је то урадио бивши учитељ Валдорф школе у Француској Грегоар Пера, секта је поднела тужбу против њега. После неколико година натезања, француски суд је одлучио да је Пера невин јер је само износио чињенице.

 

Наша држава још увек није одобрила субвенционисање секташких Валдорф вртића. А да ли ће смоћи снаге и да их забрани, као што би приличило свакој секти која дејствује на децу?

 

Родитељи, проверите добро где шаљете своју децу која су сувише мала да би могла да вам кажу шта све раде са тетама у вртићу када остану са њима без вашег надзора.

 

 

Фотографија:

 

Магијски обред у вртићима који раде према „Валдорф педагогији”.

(фото: inspirationalvillage.me)

 

12 коментара

Напишите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.